Wednesday, February 13, 2008

Andreas Bieler

Neo-Gramscianizm hakkinda calisan sosyal bilimcilerin sayisi giderek artiyor. Bunlara surekli yenileri ekleniyor ve bu eklenmelerle hem Neo-Gramscianizm'in uygulama alani genisliyor, hem de teori giderek daha kapsamli bir hale geliyor. Bu yazida size Neo-Gramscian sosyal bilimcilerden birisi olan Andreas Bieler'den kisaca bahsetmeye calisacagim.

Kendisi aslen Alman olan Andreas Bieler, su anda Ingiltere'de Nottingham Universitesi'nde calismalarina devam etmekte. Uluslararasi Iliskier ve IPE alaninda calisan ve dersler veren Andreas Bieler, ozel olarak ise Avrupa Entegrasyonu hakkinda yazilar yaziyor. Alanina yaptigi en onemli katkilardan birisi, Avrupa Entegrasyonu konusuna farkli bir teorik cerceveyle bakmis olmasidir. Bu zamana kadar genel olarak Neo-Fonksiyonalizm ve Inter-Governmentalism teorileriyle aciklanan Avrupa Entegrasyonu konusuna, Neo-Gramscian teoriyi uygulamis ve bunda da oldukca basarili olmustur. Bu alandaki ilk yayini, doktora tezinin kitaplastirilmis halidir.

Robert W. Cox ve Stephen Gill gibi akademisyenlere nazaran gorece daha yeni bir Neo-Gramscian sosyal bilimci olarak gorulebilir Andreas Bieler, fakat buna ragmen bilimsel uretim anlaminda oldukca hizli ve uretken oldugu soylenebilir. 1998'te doktora derecesini alan Bieler'in iki kitabinin yani sira cok sayida makalesi bulunmaktadir.

Halihazirda uc arastirma projesi yuruten Bieler, arastirmalarini diger Neo-Gramscian sosyal bilimci Adam David Morton ile birlikte surdurmekte. Arastirma projelerinden ikisi ozellikle benim cok ilgimi cekmekte. Bunlardan birincisinde Bieler, Adam Morton'la birlikte, temel olarak Neo-Gramscian bakis acisindan hareket ederek tarihsel materyalist bir Uluslararasi Iliskiler Teorisinin gelistirilmesine calisiyor. Bu alanda yaptiklari dort onemli calismayi da makale olarak yayinladilar. Ikinci projede ise yerel ve ulusal baglamlari asan ve Global Civil Society denilen olgu uzerinde calisiyorlar.

Kendisine hem kendi ozel websitesinden, hem de okulun websitesinden ulasilabilir ve hakkinda daha ayrintili bilgiler alinabilir. Kendi websitesinden bazi makalelerine tam metin halinde de ulasabilirsiniz.

No comments: